duša v jeklu | l’anima nell’acciaio

MIRKO CRISETIG, JASNA KOSUTA
Beneška galerija, Špietar | San Pietro al Natisone
otvoritev | inaugurazione 27.05.2023 ob | alle 17

Mirko Crisetig doma iz Gorenje Merse, živi na Opčinah pri Trstu, kjer se poklicno ukvarja z vrtnarstvom. V prostem času se rad posveča ustvarjanju v kovinah, začel je z bakrom in pristal pri jeklu. Svoje izdelke tokrat razstavlja prvič.

V japonski kulturi jeklo vpije dušo kovača in potem še tistih, ki ga uporabljajo. Za japonsko kulturo sem se začel zanimati, ko sem se seznanil z obrambno veščino aikido (cesta harmonije), Vesolje deluje v harmoniji in tudi kovanje dobrega jekla je stvar harmonije med molekulami. Nekaj kovaškega je tudi v moji družinskin tradiciji: tako nono kot že njegov oče sta delala pri openskem tramvaju in to v časih, ko je bilo nadomestnendele najbolj enostavno … skovati.

Ukvarjam se z izdelovanjem nožev in drugih kovaških izdelkov, preizkušam se v damaščanskem jeklu, v tehnikah, ki so bile znane na vzhodu, so se potem izgubile in jih danes skušamo obnavljati. Damaščansko jeklo je sestavljeno iz mnogih plasti dveh ali treh različnih vrst jekla. Potrebnih je najmanj 500 (512) plasti, kar dosežemo z devetimi pregibi, dobro japonsko jeklo ima tudi 32.768 plasti (15 pregibov). S tem postane jeklo odpornejše in bolj elastično. Ko je kovanje končano, z jedkanjem v kislini dosežemo, da pride do izraza značilna »risba« plasti. Izdelava noža zahteva tudi druge materiale, kot so les, baker, usnje itd. Poiskati je treba harmonijo med njimi ali se ji vsaj približati.

Jasna Kosuta doma iz Trsta, je po izobrazbi arhitektka in se posveča poučevanju na različnih šolskih stopnjah ter fotografiji in risanju. Sodelovala je pri raznih skupnih razstavah in natečajih, pred sedmimi leti pa je prvič nastopila s samostojno razstavo. Razstavljala je v Furlaniji Julijski Krajini in Sloveniji. Najraje ujamem v svoj aparat detajle predmetov iz zelo kratke razdalje. Na tak način ustvarim abstraktno fotografijo z neke vrste pripovedjo, kar omogoča gledalcu prosto interpretacijo: posameznik vidi to, kar začuti, svobodno. Prepričana sem, da je na to strast vplivala moja študijska pot, saj je arhitektura veda načrtov, ki se poglablja v detajle, kateri izoblikujejo estetsko plat gradnje.

Ko mi je Mirko razkril zbirko njegovih izvirnih jeklenih izdelkov, sem mu takoj predlagala, da bi sodelovala pri sestavi razstave. Teksture in obrisi njegovih umetniških del so mi zelo zgovorne ter v navdih posebno, ko se nahajajo v njihovem naravnem okolju, se pravi v kovačnici med oksidiranimi, zarjavelimi kovinami ali v stiku z lesom. Kompozicije fotografij so zaradi tega nastale s precejšnjo lahkoto in velikim ustvarjalnim užitkom.

 

razstava bo odprta do | la mostra resterà aperta fino al 13.6.2023

urnik | orario: vsak dan | ogni giorno 10.00_13.00 – 14.30_17.30

• vabilo | invito

• opis | presentazione